Friday, November 18, 2011

Cuti sekolah.... yahuu!


Salam semua.... apa khabar?
Lama betul tak update blog kan.. tapi hari ni sempena hari terakhir persekolahan, terasa ada aura pulak nak update blog. =) Mood hari ni kat sekolah memang penuh berbunga. Ummi & baby akan bercuti sebulan lebih. Seronoknya! Inilah masa yang ditunggu-tunggu. Dari mula kahwin 3 Jun hari tu tak berkesempatan lagi nak cuti lama2. Melainkan cuti raya (itupun seminggu). Honeymoon pun belum rupanya kan.. InsyaAllah cuti ni cuba plan mahu jalan-jalan.

Semalam saya pergi klinik. Check up setiap 2 minggu sekarang ni sebab doc mahu observe berat saya! Huu. Setakat ni berat memang cepat naik. Semalam naik 1.7kg dlm 2 minggu. Tapi alhamdulillah, setakat ni bila doc scan, baby ok. Cuma berat banyak naik tu mungkin lemak menempel kat badan saya. =)


 Alhamdulillah, baby dah 21 weeks 2day ( 5 months, 1 week, 2 day)
Suka sangat tengok perut semakin membesar.. 


 Singgah klinik lepas balik sekolah. Lama juga kena tunggu turn.  huhu. Dah la sorang2..

KKIA Rompin. Cuti ni sambung check up di kampung, =)


Tak sabar betul nak tahu gender baby. Saya dah siap mimpi2 dah. Minggu ni je dah 3 malam mimpi. itula.. instint saya rasa baby ni lelaki. tapi ramai orang kata tengok bentuk perut saya ni, baby perempuan. Hii. Lagi 4 bulan akan terbukti yang mana satu betul. =) Next: tunggu nak scan 4d la.

Emmm.. tentang pertukaran. Dukacita dimaklumkan permohonan tak berjaya. Tak dapat la nak tinggal sebumbung lagi dengan hubby. Sian saya... tahun depan ni kena kuat la nak kena berdikari dengan baby....

Oklah...  selamat bercuti buat semua yang bakal bercuti. Cuti ni rasa nak kosongkan betul2 fikiran... Mahu rehat sepuasnya.....


Wednesday, October 12, 2011

Pengalaman: 4months already~


Kali ni buat entri tentang baby lah. Minggu ni genap 4 bulan bayi yang berada dalam rahimku. Alhamdulillah, semuanya selamat dan harapnya sampai dilahirkan. Cepat aje kan masa berlalu. umur baby ni pun tak jauh dari usia ikatan perkahwinan kami. Beberapa minggu je lepas nikah, alhamdulillah kami diberi rezeki dan anugerah yang sangat bernilai ni.

Sebetulnya, kami sangat mengalu2kan zuriat kecil ini sebagai penyeri perhubungan kami. =)

Result pertama ( seminggu sebelum date sepatutnya period)

Saya ada member yang kerja di klinik kesihatan Rompin ni. yus! =) Nak dijadikan cerita, masa tu saje je la pergi teman yus ke makmal. Then dia gurau dengan saya, suruh test urin mana tahu kot2 dah pregnen. masa tu saya segan lagi. Tapi Yus bagi juga suruh saya buat kat rumah. Sebenarnya malu masa tu sebab takut result kononnya mengecewakan. Hehe. Sibuk la saya duk tanya, boleh ke nak cek sedangkan belum lagi date sepatutnya period. Seminggu lagi waktu tu. Yela, kurang2nya orang lain test pregnen kalau period lambat kan. Saya ni lain pulak kes! =) teruja punya pasal. 
Balik aje ke rumah, cepat2 saya masuk bilik air test. Masa tu sorang2 je. Dan minggu tu juga tak jumpa hubby. Bila tengok result saya keliru. Yus kata kalau naik 1 jalur, means  tak pregnen lah. kalau naik 2 jalur baru pregnen. result saya ni pulak, line kedua tu naik, tapi kabur je. Kalut dah masa tu, tapi sebenarnya dah menitis air mata. Hati kuat kata dah ada! Sibuk la google cari pengalaman orang lain. Dan jawapanya... itu dah tanda positif cuma line tu kabur sebab masih awal. Kena tunggu result kedua.

Cuba tengok. Line pertama tu jelas je. Line kedua tu kabur.

Result kedua ( seminggu kemudian)

Kali ini saya bersama hubby. Awal2 subuh kami test, sebab tu urin pertama kan? orang kata lebih tepat buat awal2 subuh. Kali ni alhamdulillah, betul2 naik jelas 2 line. Syukur... Hubby menadah tangan masa tu, pagi2 tu jugaklah dia call ma, bgtau bakal dapat cucu. Sangat teruja. First experience kan, mana tak teruja. =)

 Nampak tak 2 line tu? =)
7 weeks

Saya ke klinik untuk buat buku rekod mengandung warna pink tu. kebetulan roomate saya yang kahwin tarikh sama juga hari tu, pun pregnen bersama! jadi... ada la kawan ke klinik sama2... =) Kali pertama jumpa nurse ni makan masa juga la. Penuhkan maklumat dalam buku, ambil darah, test urin, dan pemeriksaan tubuh ibu. 


11 weeks

Saya teruskan rutin. Setiap sebulan ke klinik untuk check up. Setakat ini, tiada masalah. Cuma berat badan aje... Huhu. Sebulan boleh naik sampai 3 kg! Terkejutnya..... Tapi selera betul saya makan sekarang ni.  Hb ok. Dari first check up 11.9 turun 11.5. Then dah naik jadi 12. =) Susah jaga nak jaga HB tu. Ubat tak boleh skip. Banyakkan makan buah-buahan. Kerang pun bagus. Check up masa 11 weeks hari tu, bila berat badan naik banyak macam tu, nurse suruh minum air gula. Hoho.  Risau kan takut ada kencing manis. Mengerikan betul. Segelas air gula tu kembang tekak untuk dihabiskan. Tapi terpaksa jugak. Puasa 2 jam, ambil darah. Result, Alhamdulillah. Takde kencing manis tu.


 Segelas penuh air gula ni makan masa 10 minit kot untuk dihabiskan. Huuu. Err, kalau la boleh letak warna sirap ke...

12 weeks masa ni. Tak nampak sangat lagi kan perut? =) Tapi sebenarnya dah pun buncit.

16 weeks

Minggu lepas balik Kemaman. Hubby bawak saya ke klinik untuk scan baby. Masa  10 weeks hari tu dah scan di klinik kesihatan tapi tak nampak sangat lagi baby masa tu. Jadi, ini kali pertamalah kami tengok baby. Bila doc scan, teruja betul hubby bila tengok baby dah boleh bergerak. Aktif pulak tu. Hubby siap duk “ Eh.. eh!” Hairan agaknya bila tengok dah bergerak macam tu. Hehe. Saya pun sebenarnya, macam tak percaya baby dah boleh gerak sebegitu since realnya tak dapat rasa lagi baby menendang. =) Doc kata Dari 3 bulan lagi baby dah boleh bergerak. Terharu sangat, rasa nak menitis air mata. Part yang paling best bila baby gerak2kan tangan dan dia masukkan jari dalam mulut. Huhu. Nakal la.. Hubby sampai masuk kereta pun senyum sampai telinga. Kejap2 buka buku pink tu nak tengok baby. =) Alhamdulillah, baby sihat. Tak sabar nak tunggu rasa baby menendang di perut.

Alahan? 
Saya ingatkan lepas je raya hari tu saya dah bebas alahan. Rupanya still ada sampai sekarang, cuma tengok masa dan keadaan la. Kalau dulu memang kembang tekak bila tengok makanan, tapi sekarang ini boleh je makan, tapi lepas makan, muntah. Minuman pun nak kena jaga. Selalu pergi kantin sekolah teringin sangat nak minum teh tarik, teh ais.. tapi tak boleh. kalau minum lepas tu rasa lain macam. Nescafe pun sama, selain tak elok untuk baby, tak boleh juga minum sebab jadi mudah sakit kepala. Minum susu pun kadang2 keluar balik. huhu. susahnya.... milo je yang boleh. Itupun kadang2 muak juga rasa. Hubby selalu pesan suruh kunyah makanan lama2 sikit, bagi hancur betul2 sebelum  telan. Agaknya ada kesan untuk baby kot.


Apapun, bila berjauhan dengan hubby ni. Terpaksa ummi dan baby berdikari. Baby harus kuat! Bila hubby hantar saya balik kesini, selalu dia pegang perut dan pesan pd baby supaya jgn nakal2, jangan buat ummi sakit, duduk baik2 je dalam perut. =) yela..... ummi pun kena kuat! 





Monday, October 3, 2011

Genap 4 bulan..


Assalamualaikum....

Apa khabar semua.. Sedihnya bila tengok blog MCH saya ni sudah jarang ber-update. =( Sebenarnya bukanlah bercelaru sangat cumanya keadaan, masa kurang menyenangkan untuk dapat mood menulis. Hihi. Entri raya pun tak sempat nak ada kan? Haha. Kat sekolah, lepas aje pelajar PMR habis percubaan, kerja agak banyak sikit. Post mortem, mesyuarat, kelas tambahan, campur mood malas sikit2. =) Tapi yang sebenarnya.. lagi sebab jarang update, kat rumah susah nak dapat line broadband. Lappy yang berusia 5 tahun tu pun dah makin uzur, sampaikan kemuncak usianya minggu lepas langsung tak boleh nak on. Minggu ini, dah dapat lappy yang baru.. jadi, kembalilah rutin berbelog dan berfesbuk.... 

Secara rasminya, hari ini dah dapat on9 dengan lappy baru. Berwarna cooper. Masa pergi survey lappy ni dekat belakang Berjaya Megamall, hubby hampir pening dengan karenah saya, pasal taknak yang warna hitam lagi... Alasan saya, dah bosan tengok warna hitam tu.... Lastnya hubby ikutkan jugak, dapat la warna cooper, dari hak asalnya nak warna pink. (Tapi dapat jugak beg warna pink). 

Hari ni 3hb. Genap 4 bulan kami menjadi suami isteri. Semalam, masa potong kuku teringatlah saya pernah kata nak tulis@catat berapa hari inai nikah ni tanggal dari kuku saya. Rupanya genap2 4 bulan berkahwin barulah inai tiada di jari. Yang hubby punya, dah lama tanggal, kuku dia cepat tumbuh agaknya.
Baby? Sihat alhamdulillah. Alahan pun dah tiada.. Lusa kena pergi klinik untuk rutin bulanan.. Nanti next entri lah saya cerita tentang baby ye... =)

Sehingga menulis lagi.
(Minggu ni saya jadi pengawas PMR. Bermula esok.)


Tuesday, August 23, 2011

Berbuka puasa


Salam 23 ramadhan. Sedar tak sedar kita dah di penghujung Ramadhan dah ye. Sekejap aje berlalu. Setiap kali hujung minggu jumpa suami, hari bekerja masing-masing bekerja. Begitulah rutinnya. Dan setakat ni alhamdulillah, masih kekalkan rutin tu. Syukur diberi kesempatan masa, tenaga dan paling penting dari segi kewangan oleh Dia. 

Satu tabiat sekarang ni. Update blog secara pukal. Hihi. Sebenarnya niat nak menulis ada sangat. Tapi selalu kat sekolah pun banyak kerja. Kali ini nak update tentang berbuka puasa bersama hubby lah. Rindunya kat dia. 


# Hotel Seri Malaysia. 
Masa ni kami berbuka berdua aje. Bukan buffet. Sebab hubby dah request nak makan yang saya masak. Hubby jenis simple je. Janji ada yang bakar-bakar, lepas tu budu + ulam. Bertambah2 berselera la jawabnya. Saya pun masa ni masih alahan lagi, tapi cuba juga masak untuk dia. Kesian juga, dah la jarang-jarang dapat masak. Menu masa ni: ikan kerisi goreng, kentang masak pedas, ketupat sotong. Menu beli kerabu perut dan ikan bakar. =) Saya makan sikit je..... sedih sangat masa ni. Perut lapar, tengok makanan pun sedap tapi tak boleh nak makan.



# Chedoq @Rompin
Minggu lepas hubby datang Rompin, dia ajak berbuka kat luar. =) Terus booking hari yang sama, mujur tak penuh lagi masa tu. Kat sini dah siap hidang atas meja. Ingatkan nak makan western pasal saya teringin sangat nak makan chicken chop, tapi fikir ke hubby rasa tak kena pulak kalau berbuka dia tak makan nasi. Kami pilih menu A. Ayam pandan, sotong bakar, ikan tenggiri bakar cicah air asam (besttt sangat), kerabu udang, sayur goreng.


 Comel kan penanda ni. Kiut pulak.



#  Duta Village @Kuantan. (buffet Ramadhan)
Yang ini minggu lepas juga. Kami ke Kuantan untuk shopping raya. Menginap disini dan ambil buffet Ramadhan. RM45 per head tapi dah menginap kat situ dapat potongan RM35 per head. Kira ok la kan, berbanding RM 75 kalau di Swiss Garden. Hehe. Makanan pun ok. Puas hati betul makan hari tu. Hubby lagi suka pasal ada kambing panggang.

Minggu ni best. kebetulan alahan dah kurang, saya dah boleh makan dengan sempurna. Means takdelah bila makan je terus nak muntah. Tu yang boleh pergi buffet ni. kalau tak, rasanya tak aci juga kalau saya tak boleh makan. Hehe.


Mr Azrul Affendy.

 Banyaknya makannn..

 Sebelum dan selepas berbuka puasa dimeriahkan dengan lagu raya. Memang terasalah. =)


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


Gambar pilihan minggu ini. Hehe. (Hubby jenguk mende lah tu..)

Nak tahu tak, lepas dah kurang alahan barulah saya rasa boleh nak bergambar as normal. Lepas tu dah boleh juga nak bermakeup, pakai perfume. Masa alahan, muntah2 hari tu langsung saya jadi pemalas. Malah masa dengan hubby pun saya pernah keluar tanpa pakai bedak. Dasyat. Sampai hubby tegur, suruh pakai elok sikit. Haha. terus jadi malas. Sekarang dah lain. Dah jadi rajin, dan teringin pulak nak bermakeup. Jangan risau ye sayang. perubahan tu normal aje.... Hehe. Tapi ada satu benda sampai sekarang saya tak boleh bau minyak rambut dia. Kalau dekat2 mesti saya suruh dia basuh rambut. 

Oklah... siap juga entri kali ini... =) Selamat berpuasa dan selamat membuat persiapan buat semua.... 


Friday, August 12, 2011

12 ramadhan



Balik kampung
Minggu lepas balik kampung dengan hubby. Hubby datang dari Kemaman semata2 nak ambil saya balik ke Besut. Dulu saya berani je drive sendiri, terus ke Kemaman. Tapi sejak dah berbadan dua ni, hubby tak bagi saya drive ke sana. Lagipun umur kandungan baru lagi, risau berisiko. TQ hubby. Balik kampung, dapat berbuka dengan menu air tangan bonda saya. Paling best mestilah nasi kerabu dan bubur lambuk. kali ni balik saya langsung tak masuk dapur. Tak memasak pun. Perjalanan balik ke Rompin hubby hantar. 

MC
Minggu ni saya terpaksa MC 2 hari.. Isnin dan Selasa, teruk betul rasanya. Badan rasa lemah dan penat. Tambah lagi bila makan aje mesti nak terkeluar balik. Minggu kedua saya mula alahan, loya tekak dan asyik nak muntah je. Itu simptom normal kan bagi ibu mengandung? Sungguh tak larat. Datang sekolah, pengetua tanya.. kenapa sampai MC 2 hari? Saya beritahu alahan. Pengetua sambung dan nasihatkan saya, saya tak boleh terus biarkan lemah macam tu, kena lawan. kena kuat semangat, barulah baby pun kuat. Aduhaiii.. saya senyum je.

Pengorbanan suami
Saya cukup terharu dianugerahkan seorang suami yang cukup penyabar untuk melayan karenah saya. Alhamdulillah, saya dapat suami yang rajin, baik dan setia. Tambah2 lagi dengan situasi sekarang ni, dia ringan tangan je picit saya bila diminta. Temankan ke tandas bila muntah. Perjalanan balik dari kampung ke sini, dengan saya moody, tak selesa duduk dalam kereta lama-lama, tak pun dia mengeluh. Malah terpaksa berbuka puasa dalam kereta. Hubby beli ayam golek, hajat nak suruh saya suap masa berbuka dalam kereta tu, buka sama-sama. Tapi saya tido. Terus dia kata dia hilang selera nak makan, tambah saya kata ayam golek tu bau busuk. Haha. Padahal tak pun. Tapi hidung orang mengandung kan. Ada-ada je. Kesian hubby. Tapi diam je, tak pun membebel depan saya. Sampai Rompin baru cari kedai makan. Saya takde selera dah, tapi sebab lapar makan juga sikit. Nasi kosong je. Hubby oder sotong masak merah, sotong celup tepung. kegemaran saya tapi malam tu saya sentuh sikit je. Dia yang habiskan. Tak sempat dia habis makan, saya minta izin nak masuk dalam kereta, nak baring. Kesian hubby, makan sorang-sorang. Saya penat betul. 
Love u lah hubby!

Saya menulis dalam keadaan loya.................. entah apa-apa yang ditulis. Nanti update lagi ye...

Wednesday, August 3, 2011

Ramadhan 3



Alhamdulillah...
Hari ke-3 berpuasa baru saya 'teringin' nak update blog. Bagus! Sekurang2nya ada lagi semangat tu kan. Selamat berpuasa buat semua.... Semoga Ramadhan kali ini adalah lebih baik dari yang sebelumnya..

Saya masih lagi gagah berpuasa. Dan harap dapat gagah sampai hari terakhir ramadhanlah. Setakat ini dari mula saya tahu positif, takde apa2 alahan. Selera pun ok dan rasanya timbangan dah naik. Awalnya! Haha. Ingatkan saya ni jenis tak alahan.. tapi semalam lepas aje berbuka dengan menu yang diminta, ayam masak halia. Terus tekak tak boleh tahan. Saya muntah kesemuanya. Sahur tadi pun tak boleh sentuh yang berkuah. Dah mula rasa loya. Agaknya kena makan yang kering2 je. Tapi saya paksa juga telan sedikit nasi, selebihnya makan kurma. Risau tak larat nanti nak ke sekolah. Dekat sekolah pula, bila bercakap2 masa mengajar ada pula rasa mual2. Dugaan betul.

Ini ramadhan pertama kami sebagai suami-isteri. Tapi sayang, saya tak dapat nak sediakan juadah berbuka dan bersahur untuk suami tercinta. Kadang rasa sedih juga bila fikirkan hubby nun disana terpaksa uruskan makan sendiri, sama macam bujang2 dulu. =( Jarang saja dapat test kemahiran memasak ni. Harap ramadhan akan datang nanti dapat bersama-sama. Tak sabar nak rasai nikmat itu.



Apapun, bersyukur dengan nikmat dan rezeki yang Tuhan berikan pada hari ini.






Monday, July 25, 2011

Thank you Allah


Assalamualaikum semua......... =)

Saya sungguh bahagia.

Terima kasih Allah. Tak sangka juga rezeki kami secepat ini. Dalam usia perkahwinan kami baru menjengah 1 bulan 2 minggu ini, juga ketika merah inai dijari belum pun hilang, kami mendapat berita gembira ini. Menitis air mata tika dapat tahu. Rezeki dan  amanat dari Allah.

Awal2 subuh kami check sama-sama. Dan saat dapat resultnya, saya nampak hubby menadah tangan. Dia cium dahi saya. Terharu saya! Segar sungguh mata lepas tu. Saya on laptop dan masa tu hubby suruh buka facebook. Rupanya malam sebelum tu, saya lena awal, teruja dia cari satu video yang disebut2nya.

Dan video ini sungguh menyentuh hati.....



Dapat saya rasakan dia makin sayang saya lebih. Seronok betul dia., jelas terpancar di muka. Saya lagi bahagia, bila makan dia hidangkan, bila nak mandi dia hulurkan tuala dan bila nak tidur, dia selimutkan. Cuma, peluang tu hanya ada pada hujung minggu. It's ok. Asalkan saya dan kandungan sihat sentiasa. Berjauhan dengan suami, keluarga pada awal kehamilan ini harap tidak ada apa2 masalah. Harapkan ada kawan2 baik saya sudi jagakan saya. =)

Dear friends, doakan kami sihat. InsyaAllah....



Tuesday, July 19, 2011

pengorbanan suami isteri yang berPJJ. =)





Salam semua...
Ahad last saya jumpa hubby. Tapi rasa macam dah lama tak jumpa.. Magik tak?  Seperti biasa, kami adalah pasangan yang paling bahagia bila tibanya hujung minggu. Siapa2 yang mengalami nasib sama macam saya, PJJ macam ni boleh lah tahu perasaannya. Kan? Tahu kan betapa sengsaranya jauh-jauh camni. =) Hubby dah decide, minggu ni katanya dia nak datang ke sini, dan saya tak payah ke sana. Lagipun jarang kami menghabiskan masa disini, di Rompin. Since kat sini tak banyak sangat tempat best. Nak ke Pulau Tioman pun keadaan tak mengizinkan lagi. 

Kami cuma berjalan ke Mersing dan pantai2 sekitarnya. Boleh tahan jugak pantai sebelah sana. Penyabong, Pantai Air Papan, Teluk Gorek dan macam2 lagi la. Saya lupa nama. Airnya biru dan hijau, syok!. Tapi langsung tak jejak air pun. Cuaca panas. Dan saya risau nak berjemur sebab saya ni mudah sakit kepala. 

Sepanjang sebulan 2 minggu kami berkahwin, tiap2 minggu kami bagai honeymoon. Memang best dan seronok. Lain rasanya tau bila memendam rindu begini. Dari satu sudut, seronok. Dari sudut yang lain pula, tentulah tak seronok. Pasal hari2 hidup dan tanggungjawab rasa tak sempurna tanpa suami disisi. Tapi, saya percaya pada aturan Dia Maha Esa. Andai nanti ada rezeki, ada la ia. Kalau tiada, tiada la ia. Apapun, segalanya tu Dia ada sebab. =) So, yang terbaiknya ialah enjoy saja dalam apa saja yang kita lalui. Think positif. 

Melalui proses PJJ  begini menuntut pengorbanan pelbagai sudut. dan alhamdulillah, kami seronok melaluinya. Pengorbanan masa? sudah pasti la. Tiba aje Jumaat, saya melompat. Tiba saja Ahad/Isnin, murung aje. Terpaksa berpisah buat sementara waktu. Begitulah perjalannya.Kalau yang melibatkan masa, kami pasti kena rancang awal. Sebelum tiba minggu seterusnya, dah rancang minggu ni nak balik kesini ataupun ke sana.

Pengorbanan cuti? terima kasih buat hubby yang sangat memahami. Kadang kami dua-dua terpaksa ambil cuti supaya adil. Ha ha. Saya terpaksa cuti Jumaat dan dia cuti Ahad. Huu. Cumanya sekarang ini hubby lah yang banyak korbankan cuti semata2 untuk isterinya ini. Luv u more dear!

Pengorbanan wang ringgit. Dah sedia maklum kan. Kalau dah hidup begini dah pasti memerlukan duit. Setiap hujung minggu kena peruntukkan belanja untuk hotel, makan, minyak kereta. Tak masuk lagi bab2 shopping tu. Hehe. Yang ini memang kena uruskan perbelanjaan dengan betul. Kalau tak, sampai bila la tak dapat nak menyimpan. Bekalan untuk masa2 akan datang pun penting juga.

Perngorbanan tenaga? Stamina kena kuat. Hii. Nak kena berulang ke sana sini perlu ada stamina juga kan. Kami pernah buat kerja gila. Ada sekali minggu tu, Sabtu saya ada gotong royong di sekolah. Ingatkan nak ke Kemaman lepas gotong royong tulah. Tapi dah hubby suruh juga ke sana dulu petang Jumaat, saya pergi la ke sana. Then, pagi sabtu tu, kami bangun awal semata-mata kena sampai jam 8 pagi di Rompin ni. Huu.  Pecut la bawak keretanya. Lepas aje gotong royong, pulang semula ke sana. Huu. Tapi takpe, as long saya bersama dia, apa pun saya sanggup buat. Sama juga dengan dia. =)

Masa ke Mersing hujung minggu baru ni, tak tahu nak pergi mana. Kami lepak tepi pantai dekat Mersing tu. Sambil santai-santai minum dan makan goreng2, hubby saya melayan aje karenah saya. Thanks sayang. Anggap la ini photoshoot post wedding. Ha ha. Sedih, pasal gambar berdua takde. Nak guna tripod pun rasa tak padan dengan kamera yang ada ini.

Enjoy d pics.



Thank you ALLAH for giving me husband that love and care me too deeply. 
I love you so much dear.


Ada 2 ekor kuda di tepi pantai ini. Saya teringin tapi hubby tak bagi, pasal kesian kuda tu nanti. Because of us getting bigger. Both! Ha ha.

Daa.





Wednesday, July 6, 2011

Review goodies bag: sesuatu yang ada sentimental value dan hasil air tangan pengantin



Hari ini mahu update tentang hasil DIY goodies bag saya untuk majlis 4 Jun lalu. Bila belek2 kembali gambar, sayangnya tak banyak rupanya gambar goodies bag untuk tetamu ni. Itulah, sepatutnya saya rajin snap gambar terutama masa proses packing goodies ini, tapi mungkin waktu tu pengantin sudah pening sampaikan benda2 kecil tapi sebenarnya penting boleh terlupa. Bagus kan? Sepatutnya saya abadikan gambar2 anak2 saudara yang rajin menolong saya isikan barang ke dalam beg ini. Dan sepatutnya juga ada gambar masa bertimbun-timbun goodies bag ini setelah diisi barang. Penuh satu rumah tau.

Kami mula isikan barang ke dalam goodies bag ini 5 hari sebelum majlis. Banyak juga stepnya. Memandangkan brown paper bag ini agak nipis dan mudah koyak, kena lebih berhati2 semasa membuka lipatannya. Tapi best, anak2 saudara yang kecil semuanya teruja mengisi gula2 ke dalam bekasnya.


 Masih ingat reben ini?
 Brown paper bag yang belum dibuka ini memang sangat menjimatkan ruang. Sebab ia nipis!

Tapi...
  
Tidak lagi menjimatkan ruang bila dibuka. Nampak 'gemuk' dan padat kan?

Hurm... rasa puas hati bila melihat tetamu memegang paper bag ini.. 500 pcs banyak juga tau.. Paper bag selebihnya beli yang ready made. =)
Mahu tengok progressnya, boleh lihat entri ini;

=)


Tuesday, July 5, 2011

sebulan sehari



Salam semua.....

Dekat seminggu saya tak update, sebenarnya rasa masih berhutang pada diri sendiri sebab belum habis lagi review tentang majlis saya. Nanti rajin sikit saya update ea... Alhamdulillah, hari ini berpeluang tengok blog sendiri. Dah genap 1 bulan 1 hari kami hidup bersama. =) Terima kasih sayang. Segala2nya anugerah terindah.

Minggu lepas saya balik kampung. Bersebab. Sehinggakan terpaksa tidak menghadirkan diri dalam program 1 Murid 1 Sukan yang serentak di semua sekolah seluruh Malaysia ye. Haha. Ok ape.. Kami balik kampung sebab terlalu rindukan bonda ayahanda kami... rindu mahu bersembang dan makan bersama-sama. Dan yang paling penting, dapat meluahkan 'sesuatu' kepada kedua2 belah keluarga kami. Tentang serba sedikit yang telah berlaku. 

Saya ok. Dan harapnya berterusan seperti ini sehingga akhirnya. Saya mohon semoga dijauhkan dari sebarang perkara2 buruk kepada hubungan kami. Semoga 'sedikit' perkara yang berlaku itu hanya kebetulan. Kami hanya mampu berfikiran positif sekarang ini. Semoga doa mampu menjadi pendinding diri kami. =) 

Dan... seperti biasa.... saya terlalu merinduinya..... tak sanggup wei nak berPJJ lama-lama macam ni. =(




Sunday, June 26, 2011

Tentang Buku Tetamu: Catatan dan doa dari tetamu buat kami


Terima kasih buat Eida yang minta saya review tentang guestbook. Sebenarnya dari minggu lepas tajuk ini wujud dalam entri blog saya cuma tersimpan dalam draf. Sebabnya, saya update sikit-sikit. Haha. Macam panjang benor entri ini ye? Lambat sikit pasal nak cari gambar2 yang berkenaan. Jadi, inilah ceritanya serba sederhana.




Saya mulakan dengan pantun. Kisahnya tentang pantun untuk diletakkan pada meja Buku Tetamu ini, hak cipta terpelihara dari F. Sedikit flashback, sebenarnya masa saya tengah cari ilham nak buat pantun supaya mengalu-alukan tetamu untuk menulis itu, saya tengah bercakap di telefon dengan F. Saja memintanya beri ilham, tapi tak sampai 5 minit rasanya F dah berjaya beri 2 rangkap pantun, spontan! Terus siap. Hehe.

Jadi, pantunnya;

Meriah sungguh hari ini,
Tetamu datang meraikan raja sehari,
Catatan doa dan ucapan buat kami,
Untuk tatapan di kemudian hari.

Cinta suci telah bersemi,
Mengeratkan ikatan dua hati,
Memohon keberkatan dari Ilahi,
Agar majlis kami ini dirahmati.

Saya printkan pantun ini, dan letakkan dalam frame yang telah saya hiaskan seringkas mungkin. Gunakan reben dan manik yang lebih dari gubahan hantaran. Tips: Jimat dan juga dapat sesuaikan dengan warna tema. =) 2 dalam 1. Mujurlah juga dalam kesibukan saat2 akhir sebelum hari majlis, saya sempat print pantun2 ini. Kalau tak, mungkin dah tak wujud Guestbook Corner ini. Huhu. Buat kerja last minute! Buat bakal-bakal pengantin, silalah jangan buat kerja bertangguh. Yang mana rasa boleh siapkan awal, buatlah awal. Hehe....

Untuk Guestbook Corner ini, saya letakkan yang ringkas2 sahaja:

Sebelum itu, cari dan pilih satu corner yang dirasakan sesuai untuk tetamu menulis. Bukan di tempat lalu lalang untuk mengelakkan kesesakan dsbnya. Yang penting mudah dilihat oleh tetamu dan berada pada bahagian hadapan rumah. Untuk rumah saya ni, saya sediakan di bahagian depan, di sisi tangga, dan juga di hadapan khemah tetamu makan. 

* Paling penting meja dan kerusi. Saya sediakan meja kaca bentuk bulat dan 2 kerusi. Tetamu yang menulis pada buku ini boleh duduk. Barulah sopan sikit ye. =)

* Pantun dalam frame. Yang ini sebagai fungsi untuk mengalu-alukan tetamu untuk menulis. Disamping ada orang yang ditugaskan untuk menjaga corner ini, molek juga kalau letak sesuatu untuk mengalukan tetamu. Barulah tetamu tahu fungsi corner ini selain ada perkataan " Buku Tetamu ".

* Alat tulis! pun saya tak sempat nak sediakan. Niat asal mahu cari pen warna warni dan sediakan satu bekas. Disebabkan terlupa juga, saya hanya mampu sediakan beberapa pen warna sahaja. Ngeee. Tips: pen warna warni penting supaya buku tetamu itu nanti nampak ceria. Takdelah satu warna pen sahaja dari muka depan sampai muka belakang. Betul tak?

* Gambar pengantin. Saya sebenarnya malas nak tunjukkan muka pada mana-mana bahagian masa majlis. Sama juga alasan kenapa saya tak buat banner letak muka sendiri, tak buat kad jemputan kahwin letak muka sendiri. Huhu. Tapi, ini idea anak saudara saya. Dia suruh saya letakkan gambar masa kami bertunang dulu. Kalau perasan, gambar itu diletakkan dari bawah meja, lekatkan sahaja. Tak perlu risau gambar itu rosak atau kotor. Dan kebetulan meja ini meja kaca, jadi sesuailah!


Kenapa tulisan "BUKU TETAMU" itu macam skema aje? Hehehe.

 Tetamu pagi saya... Dr. Safra. Masa ni saya belum bersiap pun lagi....

 Me!



Mari kita selak isi dalamnya......


Gambar-gambar di bawah ini sebahagian coretan2 yang sempat saya snap. Semuanya bermakna dan yang penting kami bersyukur kerana ramai yang mendoakan kebahagiaan kami, semoga kami dimurahkan rezeki, hubungan yang berkekalan. Juga.. pesanan supaya kami berdua dapat memahami dan menjalankan tanggungjawab masing-masing, antara seorang suami dan isteri. InsyaAllah.



Suami..... Sentiasalah membimbing isteri dengan berhikmah lembut budi bahasa.. nescaya lembutlah hati isterimu. Jangan mengharapkan isterimu sebaik Fatimah Azzahra jika dirimu tidak sebaik Ali. Isteri... Sentiasa dahulukan suami dalam semua hal. jadilah isteri yang terbaik untuk suamimu. Jangan kau mengharapkan suamimu sebaik Ali jika dirimu tidak sebaik Fatimah.

*Berdoalah sentiasa untuk kebahagiaan. Semoga rumahtangga Maiza dan Fendy sentiasa dicucuri rahma, mawaddah wa rahmah, rezeki yang halal dan zuriat yang soleh-solehah.

---> Kak Fara, Abe Ri & Nisrina Najihah. 


  

"Semoga berbahagia dan bergembira selalu. Kehidupan yang berlandaskan syariat sentiasa diredhai dan dirahmati Allah s.w.t. Barakallahulakuma. =)

---> Kak Sah, Abg Din dan anak-anak.

Siapa faham maksud "mussang"? Cepat jawab. Bukan musang ok. =)

---> Abe Je & kak Nor.


Erk?

 Kawan2 dari MRSM YT dulu. Oh, so suprise diorang datang. Thankss ya! terharu neh. Lama tak jumpa..

 
  InsyaAllah!!!!!!
( hak ni kami suka... )
=)


Setakat ini sahaja...
Next review tentang apa?



Saturday, June 25, 2011

Review ringkas: majlis 4 JUN


Sedang menyusun ayat untuk review tentang majlis kami. =)


Alhamdulillah, keesokan hari kami akad nikah ialah hari majlis. Tak suka nak istilahkan hari itu hari persandingan. Hari bahagia 4 JUN boleh la kan. Semuanya berjalan lancar. Walaupun pada tarikh ini, agak ramai juga pasangan-pasangan lain melangsungkan perkahwinan mereka, tapi alhamdulillah tetamu tetap juga ramai yang datang. Niat ayahanda dan bonda untuk kenduri arwah terlaksana juga. 


Kami memilih tema Oren Hitam. Tetapi secara keseluruhannya menjadi Oren, Hitam & Putih la. Ada, tapi masih jarang saya rasa gabungan warna ini menjadi pilihan pasangan lain. Tapi, pernah saya ceritakan dulu, dengan keputusan nak memilih warna tema ini jadi masalah juga pada kami pada awalnya. Haha. Tapi akhirnya, tak sia-sia sebab saya sangat suka dengan hasilnya. Terima kasih juga yang kata cantik!



Rombongan sebelah F sampai selepas Zohor, lebih kurang jam 3 petang. Saya sendiri pun bersiap dan di'makeup'kan selepas zohor. Ramai kawan-kawan yang datang waktu saya disolek, dan hanya sempat bertegur sahaja. Itupun dah beberapa kali ditegur oleh jurumekap. Dia kata sayalah pengantin yang aktif, tak boleh diam. Haha. Saya cuma terkilan kalau tak dapat jumpa tetamu dan kawan-kawan yang datang ke majlis saya. Tapi, apa boleh buat. Cuma, yang datang awal alhamdulillah la. Boleh bersembang.

Tengok sebahagian gambar la ye. Kehabisan kata-kata. =)



Nota: Minggu ini tak jumpa F.............................  =(


Thursday, June 23, 2011

Just the way you're......



Pagi tadi, tengah bersiap-siap ke sekolah di hadapan cermin. Tiba-tiba terdetik rasa sunyi di hati sebab jauh dari sayang saya. Alahai, pagi-pagi dah feeling semacam. Tabah dik, tabah! Padahal suasana persekitaran saya cukup membahagiakan. Teringat beberapa malam lepas sebelum F tinggalkan saya disini. Dia peluk saya, dan nyanyikan beberapa baris lagu "Just the way you are". Entah kenapa, sayu sungguh bila bait-bait kata itu menyapa lembut di telinga saya. Lalu, berjurai-jurailah air mata jatuh ke pipi. Huhu. Meresap betul kata-kata itu terus ke hati saya. Macam-macam perasaan. Sebenarnya masa tu mungkin saya rasa dah saat perlu berjauhan.



When i see your face...
There's not a thing that i would change
Cause you're amazing
Just the way you are
And when you smile...
The whole world stops and stares for a while
Cause girl you're amazing
Just the way you are


Terima kasih sayang!
Cause you're amazing too! =)


Apapun, hari ini baru masuk hari ke-3 saya berjauhan dengan F lagi. Tapi saya dah rasa macam berbulan. Rindunya...... cepatlah masa berlalu, saya perlukan bestfriend saya ini untuk dengar segala luahan rasa saya secara dekat, dengar celoteh saya. Melayan perangai mengada-ngada saya. Melayan saya membebel. Bergurau. Saya jauh dengan orang yang sangat suka menyakat saya. =)


Tuesday, May 24, 2011

bajet DIY goodies bag: jimat berbaloi-baloi


Selepas entri saya berkaitan goodies bag yang dah siap, ramai juga yang bagi feedback. Terima kasih kalian. Ramai yang kata cantik. Dan ada juga yang tanyakan pada saya kos untuk siapkan paper bag tu. Mungkin nampak lebih mahal kosnya berbanding beli dah siap. Mahal mungkin pada reben pasal semuanya saya gunakan reben organza. Rasanya kalau reben satin lebih murah harganya. Tapi takpe, organza lebih cantik sebenarnya. 

Jadi, untuk entri ini saya kongsikan bajet yang telah saya habiskan untuk 500 paper bag yang telah saya hasilkan.

* Brown paper bag 
Satu pack, 100 keping = RM 3.20
Jadi, kos untuk 500 keping = RM 16.00

* Doileys
Satu pack, 100 keping = RM 3.30
Jadi, kos untuk 500 keping = RM 16.50

* Reben Organza pelbagai size
Saya anggarkan dalam RM 60.00. Kalau tak silap 20 gulung. Ada antaranya berbeza harga. Reben saya buat ada beberapa versi: Ada yang 2 lapis, ada yang 1 lapis tapi masih gabungkan 2 warna (oren dan hitam).

* Kertas untuk kad nama
Anggaran RM 10. 
 

Campur kesemua kos ialah RM 102.50. Itu untuk 500 keping dan saya kira, untuk satu dalam 20 sen sahaja. Cuma bandingkan harga kalau beli paper bag yang dah siap? =) Jauh lebih murah. Saya dah bawa balik ke kampung separuh daripadanya. Kakak-kakak saya tanya, macam mana orang nak pegang atau bimbit goodies itu nanti sebab saya tak letak tali. Pada saya terpulang la. Ada tali, tak ada tali bukan soalnya. Pasti orang yang menerima goodies itu nanti akan lebih kreatif dan tahu macam mana harus dipegang. =)


Sekian, harap entri ini dapat membantu bakal2 pengantin lain untuk buat bajet dan mencuba idea ini. =) Idea ini pun saya garapkan daripada mantan-mantan pengantin yang tidak lokek berkongsi idea. 




Monday, May 16, 2011

progress project DIY goodies bag. 70% siap.

Ikut perancangan setakat ini saya dalam proses menyiapkan 500 keping goodies bag untuk tetamu nanti. Terhad sahaja ye. Itu pun dah kira sangat ok. Dalam masa yang tinggal beberapa minggu sahaja saya decide mahu buat sendiri. Niat mahu tambah lagi 500, tapi saya rasa masa memang dah tak sempat. Jadi, buat setakat ini aje kot. Tak pasti lah kot2 cuti sekolah nanti ada ramai tenaga kerja yang mahu menyumbang, boleh aje tambah.

Saya rasa penggunaan paper bag ini tak janggal. =) Dalam diri sendiri ada rasa puas hati bila tengok hasil kerja sendiri. Lagipun jika nak dibandingkan dengan konsep paper bag yang diberi tetamu, pasti akan dibuang saja. Cantik mana sekali pun, mahal mana sekali pun, konsepnya ke bakul sampah juga akhirnya. Jarang-jarang saja orang akan simpan paper bag dari kenduri yang dihadiri saya rasa. Jadi, sekurang2, cara ini boleh menjimatkan. Dan yang penting ada sentimental value. 

Semalam saya sangat teruja dan rasa bertuah bila keluarga kawan saya tolong siapkan saki baki goodies bag ini. Saya menetap di rumah mereka buat sementara waktu ni, ada sedikit masalah. Jadinya, semalam dah banyak dapat disiapkan. Cuma, tinggal nak buatkan reben sahaja. Itu proses yang agak rumit, bagi saya. 

Banyak proses dan station. Semalam kami rasa bagai operator kilang pasal bahagikan tugas ikut opsyen masing-masing. dari tugas menampal tq tag tanpa-nama pada doyleys, kemudian ditampal pula pada brown paper bag. Seterusnya, tampal garisan reben di bawah doyley, lagi.... ikatkan reben, dan gamkan reben pada bahagian atas. Siap! 

Mari tengok gambar.


Proses 1 dan 2. Dibuat oleh Sarah dan Mila. Tengok doyleys yang bergelimpangan. =)

 
 Proses 3. Oleh saya sendiri. Tampal reben di bawah doyleys. Yang macam baris melintang itu. 


 Proses 4. Mengikat reben oleh Makcik @ umi Sarah.  Reben saya dah macam-macam versi. Tapi masih kekalkan warna tema. =)

Last station. Kemas kini. =)



DAN...
secara rasminya, saya tunjukkan hasil DIY goodies bag saya. 
.
.
.
.

Ok tak?
Komen sikit. =)