Wednesday, October 12, 2011

Pengalaman: 4months already~


Kali ni buat entri tentang baby lah. Minggu ni genap 4 bulan bayi yang berada dalam rahimku. Alhamdulillah, semuanya selamat dan harapnya sampai dilahirkan. Cepat aje kan masa berlalu. umur baby ni pun tak jauh dari usia ikatan perkahwinan kami. Beberapa minggu je lepas nikah, alhamdulillah kami diberi rezeki dan anugerah yang sangat bernilai ni.

Sebetulnya, kami sangat mengalu2kan zuriat kecil ini sebagai penyeri perhubungan kami. =)

Result pertama ( seminggu sebelum date sepatutnya period)

Saya ada member yang kerja di klinik kesihatan Rompin ni. yus! =) Nak dijadikan cerita, masa tu saje je la pergi teman yus ke makmal. Then dia gurau dengan saya, suruh test urin mana tahu kot2 dah pregnen. masa tu saya segan lagi. Tapi Yus bagi juga suruh saya buat kat rumah. Sebenarnya malu masa tu sebab takut result kononnya mengecewakan. Hehe. Sibuk la saya duk tanya, boleh ke nak cek sedangkan belum lagi date sepatutnya period. Seminggu lagi waktu tu. Yela, kurang2nya orang lain test pregnen kalau period lambat kan. Saya ni lain pulak kes! =) teruja punya pasal. 
Balik aje ke rumah, cepat2 saya masuk bilik air test. Masa tu sorang2 je. Dan minggu tu juga tak jumpa hubby. Bila tengok result saya keliru. Yus kata kalau naik 1 jalur, means  tak pregnen lah. kalau naik 2 jalur baru pregnen. result saya ni pulak, line kedua tu naik, tapi kabur je. Kalut dah masa tu, tapi sebenarnya dah menitis air mata. Hati kuat kata dah ada! Sibuk la google cari pengalaman orang lain. Dan jawapanya... itu dah tanda positif cuma line tu kabur sebab masih awal. Kena tunggu result kedua.

Cuba tengok. Line pertama tu jelas je. Line kedua tu kabur.

Result kedua ( seminggu kemudian)

Kali ini saya bersama hubby. Awal2 subuh kami test, sebab tu urin pertama kan? orang kata lebih tepat buat awal2 subuh. Kali ni alhamdulillah, betul2 naik jelas 2 line. Syukur... Hubby menadah tangan masa tu, pagi2 tu jugaklah dia call ma, bgtau bakal dapat cucu. Sangat teruja. First experience kan, mana tak teruja. =)

 Nampak tak 2 line tu? =)
7 weeks

Saya ke klinik untuk buat buku rekod mengandung warna pink tu. kebetulan roomate saya yang kahwin tarikh sama juga hari tu, pun pregnen bersama! jadi... ada la kawan ke klinik sama2... =) Kali pertama jumpa nurse ni makan masa juga la. Penuhkan maklumat dalam buku, ambil darah, test urin, dan pemeriksaan tubuh ibu. 


11 weeks

Saya teruskan rutin. Setiap sebulan ke klinik untuk check up. Setakat ini, tiada masalah. Cuma berat badan aje... Huhu. Sebulan boleh naik sampai 3 kg! Terkejutnya..... Tapi selera betul saya makan sekarang ni.  Hb ok. Dari first check up 11.9 turun 11.5. Then dah naik jadi 12. =) Susah jaga nak jaga HB tu. Ubat tak boleh skip. Banyakkan makan buah-buahan. Kerang pun bagus. Check up masa 11 weeks hari tu, bila berat badan naik banyak macam tu, nurse suruh minum air gula. Hoho.  Risau kan takut ada kencing manis. Mengerikan betul. Segelas air gula tu kembang tekak untuk dihabiskan. Tapi terpaksa jugak. Puasa 2 jam, ambil darah. Result, Alhamdulillah. Takde kencing manis tu.


 Segelas penuh air gula ni makan masa 10 minit kot untuk dihabiskan. Huuu. Err, kalau la boleh letak warna sirap ke...

12 weeks masa ni. Tak nampak sangat lagi kan perut? =) Tapi sebenarnya dah pun buncit.

16 weeks

Minggu lepas balik Kemaman. Hubby bawak saya ke klinik untuk scan baby. Masa  10 weeks hari tu dah scan di klinik kesihatan tapi tak nampak sangat lagi baby masa tu. Jadi, ini kali pertamalah kami tengok baby. Bila doc scan, teruja betul hubby bila tengok baby dah boleh bergerak. Aktif pulak tu. Hubby siap duk “ Eh.. eh!” Hairan agaknya bila tengok dah bergerak macam tu. Hehe. Saya pun sebenarnya, macam tak percaya baby dah boleh gerak sebegitu since realnya tak dapat rasa lagi baby menendang. =) Doc kata Dari 3 bulan lagi baby dah boleh bergerak. Terharu sangat, rasa nak menitis air mata. Part yang paling best bila baby gerak2kan tangan dan dia masukkan jari dalam mulut. Huhu. Nakal la.. Hubby sampai masuk kereta pun senyum sampai telinga. Kejap2 buka buku pink tu nak tengok baby. =) Alhamdulillah, baby sihat. Tak sabar nak tunggu rasa baby menendang di perut.

Alahan? 
Saya ingatkan lepas je raya hari tu saya dah bebas alahan. Rupanya still ada sampai sekarang, cuma tengok masa dan keadaan la. Kalau dulu memang kembang tekak bila tengok makanan, tapi sekarang ini boleh je makan, tapi lepas makan, muntah. Minuman pun nak kena jaga. Selalu pergi kantin sekolah teringin sangat nak minum teh tarik, teh ais.. tapi tak boleh. kalau minum lepas tu rasa lain macam. Nescafe pun sama, selain tak elok untuk baby, tak boleh juga minum sebab jadi mudah sakit kepala. Minum susu pun kadang2 keluar balik. huhu. susahnya.... milo je yang boleh. Itupun kadang2 muak juga rasa. Hubby selalu pesan suruh kunyah makanan lama2 sikit, bagi hancur betul2 sebelum  telan. Agaknya ada kesan untuk baby kot.


Apapun, bila berjauhan dengan hubby ni. Terpaksa ummi dan baby berdikari. Baby harus kuat! Bila hubby hantar saya balik kesini, selalu dia pegang perut dan pesan pd baby supaya jgn nakal2, jangan buat ummi sakit, duduk baik2 je dalam perut. =) yela..... ummi pun kena kuat! 





9 comments:

AiniNoraini said...

Alhamdulillah.. :)
Happy for u dear...

FaRaLySsA said...

jaaja...jaaja minum susu jenis ape ye??...satu lagi, nape kne kunyah betul2, baru leh telan ek??...nk tau jgk..:)

Alhamdulillah...smoga sume slmt...:)

Anonymous said...

makanan yg kita mkn mmg kna kunyah smpai hancur x kira bg ibu mengandung or org yg normal...ini berkait rapat dgn sistem penghadaman...even org yg normal pun blh sakit jika makanan x dikunyah smpai lumat sblm ditelan..

Jaaja said...

Ira: Tq..sama2 kita doakan. alhamdulillah..

Jaaja said...

Fara: =) dah ada anonymous tlg jawabkan. =) takdelah.. sebenarnya ari tu bila makan, muntah. jaaja tgk la yg muntah tu blh ada nasik keluar x terkunyah. hoo. then, tu yg hubby pesan suh kunyah btl2 sebab takut tu jd sebab muntah jg. tu je..

setakat ni minum susu anmum. kalo choc laju skit. last week g klinik, doc bg sampel susu enfa mama & friso mum. x try lg. fara dah ada ke?

FaRaLySsA said...

oo..yeke..hehe..gud info nie..:)
thnx ek..hihi...

a'a..alhmdulillah..farah dh ade dh..hehe...baru lagi...5weeks...:)
kne hati2 ni..huhu...tkut jgk kn...

oo..yeke..samela..farah baru beli susu anmum tadi..yg choc punye tuu..sedap..hehe..mybe stay ngn yg anmum choc tu jela pasni...:)

jaaja jage diri leklok ea..same2 kite jage diri baik2...insylh..lepas ni bleh beby kite kwn plk..hehe

MyHaPpInEsS said...

Wah tahniah dah 4 bulan pon...Jasmin lg la xleh nak minum susu...minum jer mesti muntah balik...xtahula naper...tapi yg lain ok lak....pelik kan.....

choclairissa @ intan said...

wahh murahnye rezeki u dear..i masih menanti..huhu~ tlg doakan utk saya sekali ye.. :)

FaRaLySsA said...

ape kbr kwn sy sorg ni??...:)
lame x update??...
harap sehat sentiase ye...take care!