Tuesday, October 19, 2010

Majlis pertunangan yang sederhana

Rahsia Allah tak siapa tahu.

Akhirnya, pada tarikh 11/06/2010 kami diikat dalam satu majlis cukup sederhana tapi penuh dengan kasih sayang. Majlis merisik sebenarnya dua bulan sebelum itu. F datang membawa rombongan dari pihaknya untuk merisik. Setelah berbincang dan mengikut persetujuan dan syarat ayahanda, keluarga memilih untuk adakan majlis itu pada tarikh tersebut. Ayahanda memang mahu saya betul2 habiskan waktu belajar saya sebelum diikat cincin. Keluarga belah F pun setuju dan tiada masalah. Kalau ikutkan F, dia mahu adakan majlis tunang sebelum saya tamat belajar tu, tapi untuk menghormati permintaan ayahanda, kami tangguhkan dulu.

Setelah tetapkan tarikh, persiapan saya buat sedikit2 semasa latihan mengajar dari awal tahun hari tu. Memandangkan saya masih belajar, segala persiapan tu ditanggung oleh F. Terima kasih sayang! Cuma untuk kenduri ditanggung ayahanda. Majlis cukup biasa, tapi nampak agak meriah kerana kehadiran orang2 tersayang. kebetulan tarikh itu musim cuti sekolah, jadi adik beradik yang lain pun ada balik kampung masa tu. 


Saya pilih warna tema ungu putih. Mulanya F cadangkan warna putih. Saya suka tapi saya nak simpan warna itu untuk akad nikah nanti. Saya DIY persiapan untuk majlis pertunangan itu. Saya suka. Sebab dari hal mencari barang2 gubahan untuk buat hantaran, saya buat sendiri. Sehinggalah tempahan untuk baju tunang. Cuma dibantu dan ditemani beberapa sahabat tersayang saya. terima kasih kalian. Saya intai2 gubahan dari google dan cuba buat mengikut apa yang saya suka dan selesa. Masa tu memang rasa tangan ini lembut semacam.  

No comments: