Monday, July 25, 2011

Thank you Allah


Assalamualaikum semua......... =)

Saya sungguh bahagia.

Terima kasih Allah. Tak sangka juga rezeki kami secepat ini. Dalam usia perkahwinan kami baru menjengah 1 bulan 2 minggu ini, juga ketika merah inai dijari belum pun hilang, kami mendapat berita gembira ini. Menitis air mata tika dapat tahu. Rezeki dan  amanat dari Allah.

Awal2 subuh kami check sama-sama. Dan saat dapat resultnya, saya nampak hubby menadah tangan. Dia cium dahi saya. Terharu saya! Segar sungguh mata lepas tu. Saya on laptop dan masa tu hubby suruh buka facebook. Rupanya malam sebelum tu, saya lena awal, teruja dia cari satu video yang disebut2nya.

Dan video ini sungguh menyentuh hati.....



Dapat saya rasakan dia makin sayang saya lebih. Seronok betul dia., jelas terpancar di muka. Saya lagi bahagia, bila makan dia hidangkan, bila nak mandi dia hulurkan tuala dan bila nak tidur, dia selimutkan. Cuma, peluang tu hanya ada pada hujung minggu. It's ok. Asalkan saya dan kandungan sihat sentiasa. Berjauhan dengan suami, keluarga pada awal kehamilan ini harap tidak ada apa2 masalah. Harapkan ada kawan2 baik saya sudi jagakan saya. =)

Dear friends, doakan kami sihat. InsyaAllah....



Tuesday, July 19, 2011

pengorbanan suami isteri yang berPJJ. =)





Salam semua...
Ahad last saya jumpa hubby. Tapi rasa macam dah lama tak jumpa.. Magik tak?  Seperti biasa, kami adalah pasangan yang paling bahagia bila tibanya hujung minggu. Siapa2 yang mengalami nasib sama macam saya, PJJ macam ni boleh lah tahu perasaannya. Kan? Tahu kan betapa sengsaranya jauh-jauh camni. =) Hubby dah decide, minggu ni katanya dia nak datang ke sini, dan saya tak payah ke sana. Lagipun jarang kami menghabiskan masa disini, di Rompin. Since kat sini tak banyak sangat tempat best. Nak ke Pulau Tioman pun keadaan tak mengizinkan lagi. 

Kami cuma berjalan ke Mersing dan pantai2 sekitarnya. Boleh tahan jugak pantai sebelah sana. Penyabong, Pantai Air Papan, Teluk Gorek dan macam2 lagi la. Saya lupa nama. Airnya biru dan hijau, syok!. Tapi langsung tak jejak air pun. Cuaca panas. Dan saya risau nak berjemur sebab saya ni mudah sakit kepala. 

Sepanjang sebulan 2 minggu kami berkahwin, tiap2 minggu kami bagai honeymoon. Memang best dan seronok. Lain rasanya tau bila memendam rindu begini. Dari satu sudut, seronok. Dari sudut yang lain pula, tentulah tak seronok. Pasal hari2 hidup dan tanggungjawab rasa tak sempurna tanpa suami disisi. Tapi, saya percaya pada aturan Dia Maha Esa. Andai nanti ada rezeki, ada la ia. Kalau tiada, tiada la ia. Apapun, segalanya tu Dia ada sebab. =) So, yang terbaiknya ialah enjoy saja dalam apa saja yang kita lalui. Think positif. 

Melalui proses PJJ  begini menuntut pengorbanan pelbagai sudut. dan alhamdulillah, kami seronok melaluinya. Pengorbanan masa? sudah pasti la. Tiba aje Jumaat, saya melompat. Tiba saja Ahad/Isnin, murung aje. Terpaksa berpisah buat sementara waktu. Begitulah perjalannya.Kalau yang melibatkan masa, kami pasti kena rancang awal. Sebelum tiba minggu seterusnya, dah rancang minggu ni nak balik kesini ataupun ke sana.

Pengorbanan cuti? terima kasih buat hubby yang sangat memahami. Kadang kami dua-dua terpaksa ambil cuti supaya adil. Ha ha. Saya terpaksa cuti Jumaat dan dia cuti Ahad. Huu. Cumanya sekarang ini hubby lah yang banyak korbankan cuti semata2 untuk isterinya ini. Luv u more dear!

Pengorbanan wang ringgit. Dah sedia maklum kan. Kalau dah hidup begini dah pasti memerlukan duit. Setiap hujung minggu kena peruntukkan belanja untuk hotel, makan, minyak kereta. Tak masuk lagi bab2 shopping tu. Hehe. Yang ini memang kena uruskan perbelanjaan dengan betul. Kalau tak, sampai bila la tak dapat nak menyimpan. Bekalan untuk masa2 akan datang pun penting juga.

Perngorbanan tenaga? Stamina kena kuat. Hii. Nak kena berulang ke sana sini perlu ada stamina juga kan. Kami pernah buat kerja gila. Ada sekali minggu tu, Sabtu saya ada gotong royong di sekolah. Ingatkan nak ke Kemaman lepas gotong royong tulah. Tapi dah hubby suruh juga ke sana dulu petang Jumaat, saya pergi la ke sana. Then, pagi sabtu tu, kami bangun awal semata-mata kena sampai jam 8 pagi di Rompin ni. Huu.  Pecut la bawak keretanya. Lepas aje gotong royong, pulang semula ke sana. Huu. Tapi takpe, as long saya bersama dia, apa pun saya sanggup buat. Sama juga dengan dia. =)

Masa ke Mersing hujung minggu baru ni, tak tahu nak pergi mana. Kami lepak tepi pantai dekat Mersing tu. Sambil santai-santai minum dan makan goreng2, hubby saya melayan aje karenah saya. Thanks sayang. Anggap la ini photoshoot post wedding. Ha ha. Sedih, pasal gambar berdua takde. Nak guna tripod pun rasa tak padan dengan kamera yang ada ini.

Enjoy d pics.



Thank you ALLAH for giving me husband that love and care me too deeply. 
I love you so much dear.


Ada 2 ekor kuda di tepi pantai ini. Saya teringin tapi hubby tak bagi, pasal kesian kuda tu nanti. Because of us getting bigger. Both! Ha ha.

Daa.





Wednesday, July 6, 2011

Review goodies bag: sesuatu yang ada sentimental value dan hasil air tangan pengantin



Hari ini mahu update tentang hasil DIY goodies bag saya untuk majlis 4 Jun lalu. Bila belek2 kembali gambar, sayangnya tak banyak rupanya gambar goodies bag untuk tetamu ni. Itulah, sepatutnya saya rajin snap gambar terutama masa proses packing goodies ini, tapi mungkin waktu tu pengantin sudah pening sampaikan benda2 kecil tapi sebenarnya penting boleh terlupa. Bagus kan? Sepatutnya saya abadikan gambar2 anak2 saudara yang rajin menolong saya isikan barang ke dalam beg ini. Dan sepatutnya juga ada gambar masa bertimbun-timbun goodies bag ini setelah diisi barang. Penuh satu rumah tau.

Kami mula isikan barang ke dalam goodies bag ini 5 hari sebelum majlis. Banyak juga stepnya. Memandangkan brown paper bag ini agak nipis dan mudah koyak, kena lebih berhati2 semasa membuka lipatannya. Tapi best, anak2 saudara yang kecil semuanya teruja mengisi gula2 ke dalam bekasnya.


 Masih ingat reben ini?
 Brown paper bag yang belum dibuka ini memang sangat menjimatkan ruang. Sebab ia nipis!

Tapi...
  
Tidak lagi menjimatkan ruang bila dibuka. Nampak 'gemuk' dan padat kan?

Hurm... rasa puas hati bila melihat tetamu memegang paper bag ini.. 500 pcs banyak juga tau.. Paper bag selebihnya beli yang ready made. =)
Mahu tengok progressnya, boleh lihat entri ini;

=)


Tuesday, July 5, 2011

sebulan sehari



Salam semua.....

Dekat seminggu saya tak update, sebenarnya rasa masih berhutang pada diri sendiri sebab belum habis lagi review tentang majlis saya. Nanti rajin sikit saya update ea... Alhamdulillah, hari ini berpeluang tengok blog sendiri. Dah genap 1 bulan 1 hari kami hidup bersama. =) Terima kasih sayang. Segala2nya anugerah terindah.

Minggu lepas saya balik kampung. Bersebab. Sehinggakan terpaksa tidak menghadirkan diri dalam program 1 Murid 1 Sukan yang serentak di semua sekolah seluruh Malaysia ye. Haha. Ok ape.. Kami balik kampung sebab terlalu rindukan bonda ayahanda kami... rindu mahu bersembang dan makan bersama-sama. Dan yang paling penting, dapat meluahkan 'sesuatu' kepada kedua2 belah keluarga kami. Tentang serba sedikit yang telah berlaku. 

Saya ok. Dan harapnya berterusan seperti ini sehingga akhirnya. Saya mohon semoga dijauhkan dari sebarang perkara2 buruk kepada hubungan kami. Semoga 'sedikit' perkara yang berlaku itu hanya kebetulan. Kami hanya mampu berfikiran positif sekarang ini. Semoga doa mampu menjadi pendinding diri kami. =) 

Dan... seperti biasa.... saya terlalu merinduinya..... tak sanggup wei nak berPJJ lama-lama macam ni. =(