Wednesday, October 12, 2011

Pengalaman: 4months already~


Kali ni buat entri tentang baby lah. Minggu ni genap 4 bulan bayi yang berada dalam rahimku. Alhamdulillah, semuanya selamat dan harapnya sampai dilahirkan. Cepat aje kan masa berlalu. umur baby ni pun tak jauh dari usia ikatan perkahwinan kami. Beberapa minggu je lepas nikah, alhamdulillah kami diberi rezeki dan anugerah yang sangat bernilai ni.

Sebetulnya, kami sangat mengalu2kan zuriat kecil ini sebagai penyeri perhubungan kami. =)

Result pertama ( seminggu sebelum date sepatutnya period)

Saya ada member yang kerja di klinik kesihatan Rompin ni. yus! =) Nak dijadikan cerita, masa tu saje je la pergi teman yus ke makmal. Then dia gurau dengan saya, suruh test urin mana tahu kot2 dah pregnen. masa tu saya segan lagi. Tapi Yus bagi juga suruh saya buat kat rumah. Sebenarnya malu masa tu sebab takut result kononnya mengecewakan. Hehe. Sibuk la saya duk tanya, boleh ke nak cek sedangkan belum lagi date sepatutnya period. Seminggu lagi waktu tu. Yela, kurang2nya orang lain test pregnen kalau period lambat kan. Saya ni lain pulak kes! =) teruja punya pasal. 
Balik aje ke rumah, cepat2 saya masuk bilik air test. Masa tu sorang2 je. Dan minggu tu juga tak jumpa hubby. Bila tengok result saya keliru. Yus kata kalau naik 1 jalur, means  tak pregnen lah. kalau naik 2 jalur baru pregnen. result saya ni pulak, line kedua tu naik, tapi kabur je. Kalut dah masa tu, tapi sebenarnya dah menitis air mata. Hati kuat kata dah ada! Sibuk la google cari pengalaman orang lain. Dan jawapanya... itu dah tanda positif cuma line tu kabur sebab masih awal. Kena tunggu result kedua.

Cuba tengok. Line pertama tu jelas je. Line kedua tu kabur.

Result kedua ( seminggu kemudian)

Kali ini saya bersama hubby. Awal2 subuh kami test, sebab tu urin pertama kan? orang kata lebih tepat buat awal2 subuh. Kali ni alhamdulillah, betul2 naik jelas 2 line. Syukur... Hubby menadah tangan masa tu, pagi2 tu jugaklah dia call ma, bgtau bakal dapat cucu. Sangat teruja. First experience kan, mana tak teruja. =)

 Nampak tak 2 line tu? =)
7 weeks

Saya ke klinik untuk buat buku rekod mengandung warna pink tu. kebetulan roomate saya yang kahwin tarikh sama juga hari tu, pun pregnen bersama! jadi... ada la kawan ke klinik sama2... =) Kali pertama jumpa nurse ni makan masa juga la. Penuhkan maklumat dalam buku, ambil darah, test urin, dan pemeriksaan tubuh ibu. 


11 weeks

Saya teruskan rutin. Setiap sebulan ke klinik untuk check up. Setakat ini, tiada masalah. Cuma berat badan aje... Huhu. Sebulan boleh naik sampai 3 kg! Terkejutnya..... Tapi selera betul saya makan sekarang ni.  Hb ok. Dari first check up 11.9 turun 11.5. Then dah naik jadi 12. =) Susah jaga nak jaga HB tu. Ubat tak boleh skip. Banyakkan makan buah-buahan. Kerang pun bagus. Check up masa 11 weeks hari tu, bila berat badan naik banyak macam tu, nurse suruh minum air gula. Hoho.  Risau kan takut ada kencing manis. Mengerikan betul. Segelas air gula tu kembang tekak untuk dihabiskan. Tapi terpaksa jugak. Puasa 2 jam, ambil darah. Result, Alhamdulillah. Takde kencing manis tu.


 Segelas penuh air gula ni makan masa 10 minit kot untuk dihabiskan. Huuu. Err, kalau la boleh letak warna sirap ke...

12 weeks masa ni. Tak nampak sangat lagi kan perut? =) Tapi sebenarnya dah pun buncit.

16 weeks

Minggu lepas balik Kemaman. Hubby bawak saya ke klinik untuk scan baby. Masa  10 weeks hari tu dah scan di klinik kesihatan tapi tak nampak sangat lagi baby masa tu. Jadi, ini kali pertamalah kami tengok baby. Bila doc scan, teruja betul hubby bila tengok baby dah boleh bergerak. Aktif pulak tu. Hubby siap duk “ Eh.. eh!” Hairan agaknya bila tengok dah bergerak macam tu. Hehe. Saya pun sebenarnya, macam tak percaya baby dah boleh gerak sebegitu since realnya tak dapat rasa lagi baby menendang. =) Doc kata Dari 3 bulan lagi baby dah boleh bergerak. Terharu sangat, rasa nak menitis air mata. Part yang paling best bila baby gerak2kan tangan dan dia masukkan jari dalam mulut. Huhu. Nakal la.. Hubby sampai masuk kereta pun senyum sampai telinga. Kejap2 buka buku pink tu nak tengok baby. =) Alhamdulillah, baby sihat. Tak sabar nak tunggu rasa baby menendang di perut.

Alahan? 
Saya ingatkan lepas je raya hari tu saya dah bebas alahan. Rupanya still ada sampai sekarang, cuma tengok masa dan keadaan la. Kalau dulu memang kembang tekak bila tengok makanan, tapi sekarang ini boleh je makan, tapi lepas makan, muntah. Minuman pun nak kena jaga. Selalu pergi kantin sekolah teringin sangat nak minum teh tarik, teh ais.. tapi tak boleh. kalau minum lepas tu rasa lain macam. Nescafe pun sama, selain tak elok untuk baby, tak boleh juga minum sebab jadi mudah sakit kepala. Minum susu pun kadang2 keluar balik. huhu. susahnya.... milo je yang boleh. Itupun kadang2 muak juga rasa. Hubby selalu pesan suruh kunyah makanan lama2 sikit, bagi hancur betul2 sebelum  telan. Agaknya ada kesan untuk baby kot.


Apapun, bila berjauhan dengan hubby ni. Terpaksa ummi dan baby berdikari. Baby harus kuat! Bila hubby hantar saya balik kesini, selalu dia pegang perut dan pesan pd baby supaya jgn nakal2, jangan buat ummi sakit, duduk baik2 je dalam perut. =) yela..... ummi pun kena kuat! 





Monday, October 3, 2011

Genap 4 bulan..


Assalamualaikum....

Apa khabar semua.. Sedihnya bila tengok blog MCH saya ni sudah jarang ber-update. =( Sebenarnya bukanlah bercelaru sangat cumanya keadaan, masa kurang menyenangkan untuk dapat mood menulis. Hihi. Entri raya pun tak sempat nak ada kan? Haha. Kat sekolah, lepas aje pelajar PMR habis percubaan, kerja agak banyak sikit. Post mortem, mesyuarat, kelas tambahan, campur mood malas sikit2. =) Tapi yang sebenarnya.. lagi sebab jarang update, kat rumah susah nak dapat line broadband. Lappy yang berusia 5 tahun tu pun dah makin uzur, sampaikan kemuncak usianya minggu lepas langsung tak boleh nak on. Minggu ini, dah dapat lappy yang baru.. jadi, kembalilah rutin berbelog dan berfesbuk.... 

Secara rasminya, hari ini dah dapat on9 dengan lappy baru. Berwarna cooper. Masa pergi survey lappy ni dekat belakang Berjaya Megamall, hubby hampir pening dengan karenah saya, pasal taknak yang warna hitam lagi... Alasan saya, dah bosan tengok warna hitam tu.... Lastnya hubby ikutkan jugak, dapat la warna cooper, dari hak asalnya nak warna pink. (Tapi dapat jugak beg warna pink). 

Hari ni 3hb. Genap 4 bulan kami menjadi suami isteri. Semalam, masa potong kuku teringatlah saya pernah kata nak tulis@catat berapa hari inai nikah ni tanggal dari kuku saya. Rupanya genap2 4 bulan berkahwin barulah inai tiada di jari. Yang hubby punya, dah lama tanggal, kuku dia cepat tumbuh agaknya.
Baby? Sihat alhamdulillah. Alahan pun dah tiada.. Lusa kena pergi klinik untuk rutin bulanan.. Nanti next entri lah saya cerita tentang baby ye... =)

Sehingga menulis lagi.
(Minggu ni saya jadi pengawas PMR. Bermula esok.)