Sunday, June 26, 2011

Tentang Buku Tetamu: Catatan dan doa dari tetamu buat kami


Terima kasih buat Eida yang minta saya review tentang guestbook. Sebenarnya dari minggu lepas tajuk ini wujud dalam entri blog saya cuma tersimpan dalam draf. Sebabnya, saya update sikit-sikit. Haha. Macam panjang benor entri ini ye? Lambat sikit pasal nak cari gambar2 yang berkenaan. Jadi, inilah ceritanya serba sederhana.




Saya mulakan dengan pantun. Kisahnya tentang pantun untuk diletakkan pada meja Buku Tetamu ini, hak cipta terpelihara dari F. Sedikit flashback, sebenarnya masa saya tengah cari ilham nak buat pantun supaya mengalu-alukan tetamu untuk menulis itu, saya tengah bercakap di telefon dengan F. Saja memintanya beri ilham, tapi tak sampai 5 minit rasanya F dah berjaya beri 2 rangkap pantun, spontan! Terus siap. Hehe.

Jadi, pantunnya;

Meriah sungguh hari ini,
Tetamu datang meraikan raja sehari,
Catatan doa dan ucapan buat kami,
Untuk tatapan di kemudian hari.

Cinta suci telah bersemi,
Mengeratkan ikatan dua hati,
Memohon keberkatan dari Ilahi,
Agar majlis kami ini dirahmati.

Saya printkan pantun ini, dan letakkan dalam frame yang telah saya hiaskan seringkas mungkin. Gunakan reben dan manik yang lebih dari gubahan hantaran. Tips: Jimat dan juga dapat sesuaikan dengan warna tema. =) 2 dalam 1. Mujurlah juga dalam kesibukan saat2 akhir sebelum hari majlis, saya sempat print pantun2 ini. Kalau tak, mungkin dah tak wujud Guestbook Corner ini. Huhu. Buat kerja last minute! Buat bakal-bakal pengantin, silalah jangan buat kerja bertangguh. Yang mana rasa boleh siapkan awal, buatlah awal. Hehe....

Untuk Guestbook Corner ini, saya letakkan yang ringkas2 sahaja:

Sebelum itu, cari dan pilih satu corner yang dirasakan sesuai untuk tetamu menulis. Bukan di tempat lalu lalang untuk mengelakkan kesesakan dsbnya. Yang penting mudah dilihat oleh tetamu dan berada pada bahagian hadapan rumah. Untuk rumah saya ni, saya sediakan di bahagian depan, di sisi tangga, dan juga di hadapan khemah tetamu makan. 

* Paling penting meja dan kerusi. Saya sediakan meja kaca bentuk bulat dan 2 kerusi. Tetamu yang menulis pada buku ini boleh duduk. Barulah sopan sikit ye. =)

* Pantun dalam frame. Yang ini sebagai fungsi untuk mengalu-alukan tetamu untuk menulis. Disamping ada orang yang ditugaskan untuk menjaga corner ini, molek juga kalau letak sesuatu untuk mengalukan tetamu. Barulah tetamu tahu fungsi corner ini selain ada perkataan " Buku Tetamu ".

* Alat tulis! pun saya tak sempat nak sediakan. Niat asal mahu cari pen warna warni dan sediakan satu bekas. Disebabkan terlupa juga, saya hanya mampu sediakan beberapa pen warna sahaja. Ngeee. Tips: pen warna warni penting supaya buku tetamu itu nanti nampak ceria. Takdelah satu warna pen sahaja dari muka depan sampai muka belakang. Betul tak?

* Gambar pengantin. Saya sebenarnya malas nak tunjukkan muka pada mana-mana bahagian masa majlis. Sama juga alasan kenapa saya tak buat banner letak muka sendiri, tak buat kad jemputan kahwin letak muka sendiri. Huhu. Tapi, ini idea anak saudara saya. Dia suruh saya letakkan gambar masa kami bertunang dulu. Kalau perasan, gambar itu diletakkan dari bawah meja, lekatkan sahaja. Tak perlu risau gambar itu rosak atau kotor. Dan kebetulan meja ini meja kaca, jadi sesuailah!


Kenapa tulisan "BUKU TETAMU" itu macam skema aje? Hehehe.

 Tetamu pagi saya... Dr. Safra. Masa ni saya belum bersiap pun lagi....

 Me!



Mari kita selak isi dalamnya......


Gambar-gambar di bawah ini sebahagian coretan2 yang sempat saya snap. Semuanya bermakna dan yang penting kami bersyukur kerana ramai yang mendoakan kebahagiaan kami, semoga kami dimurahkan rezeki, hubungan yang berkekalan. Juga.. pesanan supaya kami berdua dapat memahami dan menjalankan tanggungjawab masing-masing, antara seorang suami dan isteri. InsyaAllah.



Suami..... Sentiasalah membimbing isteri dengan berhikmah lembut budi bahasa.. nescaya lembutlah hati isterimu. Jangan mengharapkan isterimu sebaik Fatimah Azzahra jika dirimu tidak sebaik Ali. Isteri... Sentiasa dahulukan suami dalam semua hal. jadilah isteri yang terbaik untuk suamimu. Jangan kau mengharapkan suamimu sebaik Ali jika dirimu tidak sebaik Fatimah.

*Berdoalah sentiasa untuk kebahagiaan. Semoga rumahtangga Maiza dan Fendy sentiasa dicucuri rahma, mawaddah wa rahmah, rezeki yang halal dan zuriat yang soleh-solehah.

---> Kak Fara, Abe Ri & Nisrina Najihah. 


  

"Semoga berbahagia dan bergembira selalu. Kehidupan yang berlandaskan syariat sentiasa diredhai dan dirahmati Allah s.w.t. Barakallahulakuma. =)

---> Kak Sah, Abg Din dan anak-anak.

Siapa faham maksud "mussang"? Cepat jawab. Bukan musang ok. =)

---> Abe Je & kak Nor.


Erk?

 Kawan2 dari MRSM YT dulu. Oh, so suprise diorang datang. Thankss ya! terharu neh. Lama tak jumpa..

 
  InsyaAllah!!!!!!
( hak ni kami suka... )
=)


Setakat ini sahaja...
Next review tentang apa?



Saturday, June 25, 2011

Review ringkas: majlis 4 JUN


Sedang menyusun ayat untuk review tentang majlis kami. =)


Alhamdulillah, keesokan hari kami akad nikah ialah hari majlis. Tak suka nak istilahkan hari itu hari persandingan. Hari bahagia 4 JUN boleh la kan. Semuanya berjalan lancar. Walaupun pada tarikh ini, agak ramai juga pasangan-pasangan lain melangsungkan perkahwinan mereka, tapi alhamdulillah tetamu tetap juga ramai yang datang. Niat ayahanda dan bonda untuk kenduri arwah terlaksana juga. 


Kami memilih tema Oren Hitam. Tetapi secara keseluruhannya menjadi Oren, Hitam & Putih la. Ada, tapi masih jarang saya rasa gabungan warna ini menjadi pilihan pasangan lain. Tapi, pernah saya ceritakan dulu, dengan keputusan nak memilih warna tema ini jadi masalah juga pada kami pada awalnya. Haha. Tapi akhirnya, tak sia-sia sebab saya sangat suka dengan hasilnya. Terima kasih juga yang kata cantik!



Rombongan sebelah F sampai selepas Zohor, lebih kurang jam 3 petang. Saya sendiri pun bersiap dan di'makeup'kan selepas zohor. Ramai kawan-kawan yang datang waktu saya disolek, dan hanya sempat bertegur sahaja. Itupun dah beberapa kali ditegur oleh jurumekap. Dia kata sayalah pengantin yang aktif, tak boleh diam. Haha. Saya cuma terkilan kalau tak dapat jumpa tetamu dan kawan-kawan yang datang ke majlis saya. Tapi, apa boleh buat. Cuma, yang datang awal alhamdulillah la. Boleh bersembang.

Tengok sebahagian gambar la ye. Kehabisan kata-kata. =)



Nota: Minggu ini tak jumpa F.............................  =(


Thursday, June 23, 2011

Just the way you're......



Pagi tadi, tengah bersiap-siap ke sekolah di hadapan cermin. Tiba-tiba terdetik rasa sunyi di hati sebab jauh dari sayang saya. Alahai, pagi-pagi dah feeling semacam. Tabah dik, tabah! Padahal suasana persekitaran saya cukup membahagiakan. Teringat beberapa malam lepas sebelum F tinggalkan saya disini. Dia peluk saya, dan nyanyikan beberapa baris lagu "Just the way you are". Entah kenapa, sayu sungguh bila bait-bait kata itu menyapa lembut di telinga saya. Lalu, berjurai-jurailah air mata jatuh ke pipi. Huhu. Meresap betul kata-kata itu terus ke hati saya. Macam-macam perasaan. Sebenarnya masa tu mungkin saya rasa dah saat perlu berjauhan.



When i see your face...
There's not a thing that i would change
Cause you're amazing
Just the way you are
And when you smile...
The whole world stops and stares for a while
Cause girl you're amazing
Just the way you are


Terima kasih sayang!
Cause you're amazing too! =)


Apapun, hari ini baru masuk hari ke-3 saya berjauhan dengan F lagi. Tapi saya dah rasa macam berbulan. Rindunya...... cepatlah masa berlalu, saya perlukan bestfriend saya ini untuk dengar segala luahan rasa saya secara dekat, dengar celoteh saya. Melayan perangai mengada-ngada saya. Melayan saya membebel. Bergurau. Saya jauh dengan orang yang sangat suka menyakat saya. =)