Wednesday, February 15, 2012

cuti dah diluluskan!


Pertama sekali.. rasa sangat bersyukur pada saat-saat akhir macam ni.. walaupun selepas agak lama jugak saya terdera emosi. Sebenarnya tension. Kesian anak dalam perut ni. Walaupun selalu beringat yang saya ni tengah mengandung dan tak boleh beremosi sangat, tapi lumrah kita ni manusia kadang ter'layan' jugak la.. Tapi alhamdulillah, berita yang saya dapat semalam sangat2 melegakan hati. Mungkin itu orang kata rezeki anak, doa dimakbulkan.. 

Masalah sebenarnya permohonan cuti 3 bulan saya tidak diluluskan. Biasalah, ibu mengandung ni cepat sikit tersentuh emosi kan. Macam-macam fikir. Kalau 60 hari je diluluskan, ambil lagi  cuti 2 minggu awal, sikit jela bakinya lepas bersalin nanti... Masa tu rasa terbeban sangat. Bukan apa, dengan keadaan kita ni jauh dari husband. Nanti nak bawa lagi baby nanti lepas ni datang sini kan. 

Tapi berita yang dapat semalam sangat melegakan. Akhirnya lepas dah adjust sana, adjust sini saya dah dapat tarikh konfem untuk cuti bersalin nanti. Legaaaa sangat. Saya ambil cuti awal 10 hari, tapi dicampur dengan cuti sekolah penggal pertama bulan 3 nanti, jadi dapat cuti 19 hari awal dari tarikh due.. Jumlah cuti bersalin yang saya dapat 68hari.. Tapi bersambung pula dengan cuti penggal bulan 6 yang 2 minggu tu. Jumlahnya dah sama macam 90 hari juga..... Syukur alhamdulillah. Sebelum ni, ingatkan cuti hanya sama ada 60 hari atau 90 hari je... Apa-apa pun, dah tak nak fikir semua tu. Harap lepas ni semuanya selamat...

Jadinya... ummi akan mula bercuti 10 Mac ini sampai la 10 Jun nanti... =) Boleh la ummi berehat dan sembuh sepenuhnya. Dan yang paling penting papa ada masa nak bersama dengan baby ni nanti. Bila dah buka sekolah, berjauhanlah lagi papa dengan ummi n baby.

Oh ya, semalam pergi check up di KK Rompin.. Baby dah 33w 5d. Cukup 36weeks nanti doc akan scan. Semalam check up dengan nurse je. Berat ummi pun naik, tapi sikit je, x banyak. Kaki, muka still sembab. Kembang sangat2 dah ni rasanya....


Tu dia... ini antara gambar terbaru. 32 weeks. ramai sangat kawan-kawan yang kata muka saya berubah, dah lain sangat. Saya sendiri pun perasan. Muka agak pucat... dan pastinya.. berganda2 kembang.. Hiiii.












Monday, February 13, 2012

update: Cuti CNY~

## Sory... rupanya entri ni duk tersimpan dalam pending post. =) Sekarang ni nak tulis blog pun kena pandai curi masa....

Seronok betul menghabiskan cuti sekolah yang seminggu ni. Betul2 rasa dekat dengan hubby. Dapat la juga habiskan masa berdua. Situ sini, berdua. Hehe. Awal2 cuti kami balik kampung. Kebetulan Cuti CNY ni meriah betul. Semua adik beradik belah keluarga saya dapat berkumpul. Macam hari raya dah. Cuti sekolah yang sebulan lepas pun rasanya tak meriah macam ni. Belah keluarga hubby pun sama. 

Solat hajat & kenduri doa selamat

Alhamdulillah, perancangan balik kampong termasuk dengan agenda yang ini. Mak mentua dah bagitau nak buat sedikit kenduri doa selamat & solat hajat supaya saya dan baby dalam perut ni sihat, selamat semasa bersalin nanti. Insyaallah. Majlis ringkas aje, selepas solat isyak. 


 Kelapa muda yang diambil segar dari pokok oleh hubby. Buah kelapa mawar ni ada kat belakang umah kat kampung. Pokok tunggal ni, patut la ayahanda sayang benor.

 Bertuah dapat hubby macam my dear ni.. segala keinginan diturutkan saja... Rajin pulak tu! Hehe. Sebut aje nak makan apa.. mesti dapat. Untuk ummi & baby...


Shopping barang baby 

Sejak dua menjak ni (yeke?) saya dah rasa amalan shopping ni boleh jadi terapi buat saya. Asyik nak shopping je rasa. Sekarang ni pastinya duit banyak dihabiskan untuk shopping barang baby lah. Member ada kata, nanti bila ko dah ada anak, bila shopping je, mesti pikir nak shopping barang baby je, sampaikan barang sendiri pun tak kisah sangat dah. Betul ke? Bila bab shopping ni , berjalan dan berdiri lama sampai lenguh kaki pun boleh tak rasa. Haha. Sampaikan kadang hubby yang surrender dulu. Boleh tanya lagi tu. “tak lenguh ke..?” . Hehe. Memang la rasa lenguh, tambah2 kaki saya cepat sembab sekarang ni. Tapi rasanya mummy 2 be yang lain boleh faham. Keinginan tu boleh mengatasi segala2nya. Kan? Tambah2 bila tengok barang baby yang macam2.. boleh rambang mata, semua comel2. Last2 bila balik rumah, hubby lah yang jadi mangsa kena picit kaki saya. Haha! Mujur dapat hubby yang memahami... =)


Setakat ni, kami dah selesai sediakan kelengkapan baby dalam 90%. Yang lain2 dah ada, cumanya yang belum beli: botol susu & breastpump!  Yang ini selalu tak jadi lagi nak beli. Tak tahu yang mana satu elok. Banyak je brand, tapi entah la. Sempat lagi kot cari sebelum baby keluar ni.. Bercadang nak fully breastfeeding. Mulai sekarang dah kena set dalam kepala insyaAllah air susu ni banyak. (ini petua senior kat sekolah saya). Katanya banyak, tak banyak air susu kita nanti juga dipengaruhi emosi  dan mind set kita. So, masa tengah mengandung ni pun dah kena anggap kita mampu nak breastfeed nanti.


Baju & segala barang baby dah siap dibasuh dan dilipat dalam beg

Cuti beberapa hari di rumah kami, saya sempat basuh semua baju2 baby, lampin, selimut dll lah. Tahu tak, rasa bahagia sangat bila tengok baju2nya berjemuran. Lagi bahagia masa tengah basuh. Rasa macam baby dah ada dengan kita dah. Masa tengah lipat pun sama...... bukan saya sorang je, hubby pun macam tu. Bila ke belakang rumah, ralit je duk perhatikan baju2 yang bergayut ni... kelakar pun ada.



Bersambung lagi.....