Monday, February 13, 2012

update: Cuti CNY~

## Sory... rupanya entri ni duk tersimpan dalam pending post. =) Sekarang ni nak tulis blog pun kena pandai curi masa....

Seronok betul menghabiskan cuti sekolah yang seminggu ni. Betul2 rasa dekat dengan hubby. Dapat la juga habiskan masa berdua. Situ sini, berdua. Hehe. Awal2 cuti kami balik kampung. Kebetulan Cuti CNY ni meriah betul. Semua adik beradik belah keluarga saya dapat berkumpul. Macam hari raya dah. Cuti sekolah yang sebulan lepas pun rasanya tak meriah macam ni. Belah keluarga hubby pun sama. 

Solat hajat & kenduri doa selamat

Alhamdulillah, perancangan balik kampong termasuk dengan agenda yang ini. Mak mentua dah bagitau nak buat sedikit kenduri doa selamat & solat hajat supaya saya dan baby dalam perut ni sihat, selamat semasa bersalin nanti. Insyaallah. Majlis ringkas aje, selepas solat isyak. 


 Kelapa muda yang diambil segar dari pokok oleh hubby. Buah kelapa mawar ni ada kat belakang umah kat kampung. Pokok tunggal ni, patut la ayahanda sayang benor.

 Bertuah dapat hubby macam my dear ni.. segala keinginan diturutkan saja... Rajin pulak tu! Hehe. Sebut aje nak makan apa.. mesti dapat. Untuk ummi & baby...


Shopping barang baby 

Sejak dua menjak ni (yeke?) saya dah rasa amalan shopping ni boleh jadi terapi buat saya. Asyik nak shopping je rasa. Sekarang ni pastinya duit banyak dihabiskan untuk shopping barang baby lah. Member ada kata, nanti bila ko dah ada anak, bila shopping je, mesti pikir nak shopping barang baby je, sampaikan barang sendiri pun tak kisah sangat dah. Betul ke? Bila bab shopping ni , berjalan dan berdiri lama sampai lenguh kaki pun boleh tak rasa. Haha. Sampaikan kadang hubby yang surrender dulu. Boleh tanya lagi tu. “tak lenguh ke..?” . Hehe. Memang la rasa lenguh, tambah2 kaki saya cepat sembab sekarang ni. Tapi rasanya mummy 2 be yang lain boleh faham. Keinginan tu boleh mengatasi segala2nya. Kan? Tambah2 bila tengok barang baby yang macam2.. boleh rambang mata, semua comel2. Last2 bila balik rumah, hubby lah yang jadi mangsa kena picit kaki saya. Haha! Mujur dapat hubby yang memahami... =)


Setakat ni, kami dah selesai sediakan kelengkapan baby dalam 90%. Yang lain2 dah ada, cumanya yang belum beli: botol susu & breastpump!  Yang ini selalu tak jadi lagi nak beli. Tak tahu yang mana satu elok. Banyak je brand, tapi entah la. Sempat lagi kot cari sebelum baby keluar ni.. Bercadang nak fully breastfeeding. Mulai sekarang dah kena set dalam kepala insyaAllah air susu ni banyak. (ini petua senior kat sekolah saya). Katanya banyak, tak banyak air susu kita nanti juga dipengaruhi emosi  dan mind set kita. So, masa tengah mengandung ni pun dah kena anggap kita mampu nak breastfeed nanti.


Baju & segala barang baby dah siap dibasuh dan dilipat dalam beg

Cuti beberapa hari di rumah kami, saya sempat basuh semua baju2 baby, lampin, selimut dll lah. Tahu tak, rasa bahagia sangat bila tengok baju2nya berjemuran. Lagi bahagia masa tengah basuh. Rasa macam baby dah ada dengan kita dah. Masa tengah lipat pun sama...... bukan saya sorang je, hubby pun macam tu. Bila ke belakang rumah, ralit je duk perhatikan baju2 yang bergayut ni... kelakar pun ada.



Bersambung lagi.....

4 comments:

~cahaya~ said...

za..ummi yg kt sini pn xbli lg botol susu n breastpump.. hihi.. :)

Jaaja said...

haha.. sama ea? dlm banyak2 benda.. yg tu la xtau mana nak beli kan. try survey2.. tanya2 senior. baca majalah. rasanya nak pilih avent. breastpump tu plak nak try yang manual dlu..... ira gane?

~cahaya~ said...

will go for medela harmony kot. insyaALLAH ujung bln ni beli trus kot za. beg spital ummi xready lg ni.. haha

Jaaja said...

ooo. medela lg ok kan.. ada gak tanya2 mmb.. xpe. ira try dulu ea.. ore nak try hak manual dlu.. cepat2 ready beg ummi. hehe.