Wednesday, January 18, 2012

updated: setelah sebulan lebih bercuti....


Salam semua.. 
Terima kasih sangat pada rakan blogger yang sudi komen last entri saya. Entri dah lama, (hari akhir sekolah sesi 2011). Sepanjang cuti sekolah pulak, saya langsung tak dapat nak on9, tak dapat nak update blog. Sebab saya dah pun terminated broadband. Jadi, bercuti sakan lah saya selama sebulan lebih cuti sekolah. Puas sungguh berehat. =)

Update tentang being pregnancy (sebulan lepas);

1.    * Saya sambung buat check up di klinik kat hometown masa cuti sekolah hari tu. First appoiment dekat klinik sana, dah kena minum air gula. Klinik Rompin yang arahkan saya minum air gula kali kedua since berat badan yang sentiasa bersemangat bertambah! Hehe. Saya pun dengan redha terpaksa la minum. Kembang tekak! Beza air gula yang kali ke2 ni warna oren. Tapi lebih pekat. Resultnya? Alhamdulillah.... result ok. Dan paras gula masih normal. Fuhh! 2x dah minum air gula tu. Mengeriiikan. 

2.    * Shopping barang baby dah setel dalam 50%. Saya ke Kota Bharu. Ada baby centre Twin Baby dan Manjaku yang baru bukak. 50%  lagi tu saya akan setelkan dalam cuti tahun baru cina ni. InsyaAllah. Sambung shopping di Kuantan pulak. Saya cuti seminggu. =) Harap dapat setelkan semuanya. Lepas ni dah boleh slow2 ready bag dalam bonet kereta kan. 

3.    * Scan 4d. Masa kat kampung hari tu pergi specialist ibu mengandung. Semangat ummi n papa nak tengok baby tapi baby nak buat suprise. Doktor kata tak dapat nak buat 4d masa tu sebab kedudukan baby tak sesuai. Baby pandang ke bawah. Tapi Alhamdulillah, masa tu baby tak malu tunjuk jantina. Baby boy!  Hehe. Senyum aje papa......... Setakat ni dah 2x cubaan buat 4d. First masa 24 weeks tapi tak berjaya. Second masa 29 weeks pun tak berjaya.. Sekarang: tunggu ajelah baby keluar nanti.. =)



DAN ini.. kisah terbaru saya, beberapa hari lepas. 
Kisah buah duku dan MC

Yang ini cerita kelmarin. Nak pergi sekolah pagi tu saya siap awal. Sambil tunggu-tunggu pukul 7 baru nak turun rumah saya makan la 2 biji duku yang duk atas meja. Serius masa makan tu tak ingat apa-apa pun. Lepas tu, sampai sekolah ada perhimpunan rasmi setiap Isnin kan. Tengah orang berdiri nyanyi lagu Negeri dan lagu Negaraku, saya rasa dah tak boleh bangun. Saya duduk je. Masa tu rasa pelik. Muka habis berpeluh2 dan rasa menyucuk2 kat dada. Rasa  juga loya nak muntah. Saya ke tandas belakang dewan dan muntah. Berpeluh macam mandi! Cuak dah. Kawan suruh berehat dan sarapan dulu tapi masuk kantin rasa pulak loya bau tumis makanan. Saya tak makan pun! Rasa tak larat sangat dek menyucuk2 tu, saya pergi baring kat bilik kerani sekolah. Pasang kipas dan masa tu rasa pulak memulas2 perut. Berpeluh lagi. Masa tu memang cuak. Dalam hati “nak beranak dah ke aku ni?” Serius saya risau sangat. Baby dalam perut ni pulak masa tu duk aktif menendang. Dalam hati doa je harap takde apa2. Saya sempat terlelap beberapa minit.

Bila bangun. Akak kerani duk pesan sambil beri nasihat la... Lain kali jangan duk berani makan buah duku, langsat tu. Sebab buah tu ‘sejuk’. Kalau berpantang, lagi la bisa duku tu. Tambah pulak saya makan tu masa perut tengah kosong. Huhu. Sedih plak dengan diri sendiri masa tu. Serius risau! 

So, pengetua bagi izin MC hari tu. Pergi klinik dengan drive sendiri!  Terpaksa kuat semangat. Doktor Cuma bagi ubat gastrik yang cair tu. Saya makan sekali je. Malas la nak makan since tengah pregnant kan. Cumanya kejadian tu sebab silap saya sendiri. Lain kali mesti ingat. Jangan pandai2 nak makan apa2 sebelum minum susu awal pagi. Hehe. 



OK. tak dapat nak update banyak-banyak. Gambar pun tak dapat nak transfer lagi. Sedihnya!
Jaga diri buat mummy to be diluar sana ye.. =) Nanti kita sambung cerita lagi.